Στιγμιότυπα από το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής

Στιγμιότυπο από τη συνεδριακή αίθουσα

Στιγμιότυπο από τη συνεδριακή αίθουσα

Στιγμιότυπο από τη συνεδριακή αίθουσα

Με τη συμμετοχή 40 Καθηγητών από τα τρία Τμήματα Φαρμακευτικής της χώρας και από Ιατρικές Σχολές, 6 διακεκριμένων επιστημόνων στον χώρο της Ιατρικής και της Φαρμακευτικής και 386 συνέδρων ολοκληρώθηκε το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής, στις 6 και 7 Μαΐου 2017, στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρόεδρος του ΦΣΘ, κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, στην εναρκτήρια ομιλία του

Στην επίσημη έναρξη του συνεδρίου ο πρόεδρος του Φ.Σ. Θεσσαλονίκης, κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, καλωσόρισε τους συνέδρους και επισήμανε ότι το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής αποτελεί έναν θεσμό στον χώρο των συνεδρίων με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών και με επιστημονικά θέματα που άπτονται της καθημερινότητας του φαρμακοποιού.

Στιγμιότυπο από τη συνεδριακή αίθουσα

Στιγμιότυπο από τη συνεδριακή αίθουσα

Στιγμιότυπο από τη συνεδριακή αίθουσα

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου έλαβαν χώρα 6 στρογγυλά τραπέζια και 20 ομιλίες ιατρικού και φαρμακευτικού ενδιαφέροντος. Αναλυτικότερα:

Ο κ. Γεώργιος Πατρινός, Αναπληρωτής Καθηγητής Φαρμακογονιδιωματικής,
Τμήμα Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Πατρών

Ο Καθηγητής Γεώργιος Πατρινός
με τον αντιπρόεδρο του ΦΣΘ κ. Αργύρη Αργυρόπουλο

Οι εργασίες ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου, στην αίθουσα MAISTROS, με την ομιλία «Εξατομίκευση της θεραπείας στη μεταγονιδιωματική εποχή» από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Φαρμακογονιδιωματικής, του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Γεώργιο Πατρινό. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Πατρινός επισήμανε ότι «Η φαρμακογονιδιωματική εγκαινιάζει μια νέα εποχή στην εξατομικευμένη ιατρική. Χρησιμοποιεί γενετικούς δείκτες για την εξακρίβωση της ανταπόκρισης ενός ασθενούς σε συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή με σκοπό την επίτευξη εξατομικευμένης θεραπείας. Έτσι, όχι μόνο συμβάλλει στην εξεύρεση εκείνων των ασθενών στους οποίους ένα φάρμακο θα είναι οριακά ή και καθόλου επωφελές ή ακόμη και επικίνδυνο, αλλά και στον περιορισμό της υπερκατανάλωσης φαρμάκων, μιας και τα φάρμακα δρουν αποτελεσματικά μόνο στο 30-50% των ασθενών». Στο προεδρείο ήταν ο αντιπρόεδρος του ΦΣΘ κ. Αργύρης Αργυρόπουλος.

Ο κ. Κωνσταντίνος Αυγουστάκης, Καθηγητής,
Τμήμα Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Πατρών

Ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Αυγουστάκης
με τον αντιπρόεδρο του ΦΣΘ κ. Αργύρη Αργυρόπουλο

«Σε πολλές ασθένειες η ιδανική χορήγηση του φαρμάκου είναι αυτή που επιτυγχάνει θεραπευτική συγκέντρωση του φαρμάκου στη θέση δράσης (κύτταρα στόχο) άμεσα και η συγκέντρωση αυτή διατηρείται σταθερή για το υπόλοιπο της φαρμακοθεραπείας», τόνισε ο κ. Κωνσταντίνος Αυγουστάκης, Καθηγητής στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, στην ομιλία του με θέμα «Φαρμακομορφές Ελεγχόμενης Αποδέσμευσης: Φαρμακοκινητική Θεώρηση». Και συμπλήρωσε ότι «Η ελεγχόμενη χορήγηση δυνητικά οδηγεί σε καλύτερη αντιμετώπιση της ασθένειας, σε μείωση των παρενεργειών, σε βελτίωση της συμμόρφωσης των ασθενών στη θεραπεία και σε εξοικονόμηση φαρμάκου». Στο προεδρείο ήταν ο αντιπρόεδρος του ΦΣΘ κ. Αργύρης Αργυρόπουλος.

Στιγμιότυπο από το στρογγυλό τραπέζι
"Τα φυσικά προϊόντα στην καθημερινότητα του φαρμακοποιού"

Το πρώτο στρογγυλό τραπέζι, με θέμα «Τα φυσικά προϊόντα στην καθημερινότητα του φαρμακοποιού», πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου, με προεδρεύοντα το μέλος του Δ.Σ. του ΦΣΘ, κ. Αθανάσιος Αλειφτήρας.

Η κα Ελένη Σκαλτσά, Καθηγήτρια, Τομέας Φαρμακογνωσίας
και Χημείας Φυσικών Προϊόντων, Τμήμα Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ

Στο πλαίσιο αυτό, η κυρία Ελένη Σκαλτσά, Καθηγήτρια, Τομέας Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων, Τμήμα Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, παρουσίασε στοιχεία για τη διαχρονικότητα των ελληνικών φυτοθεραπευτικών φαρμάκων. Η κυρία Σκαλτσά υπογράμμισε ότι «H πλέον εκτενής γραπτή πηγή, που αφορά τη φαρμακολογία κατά τον 5ο και 4ο αιώνα π.Χ. είναι η Ιπποκρατική Συλλογή, που περιλαμβάνει περισσότερες από 1.500 συνταγές συνολικά. Από τις 287 δρόγες της Ιπποκρατικής Συλλογής - μόνο 27 δεν περιλαμβάνονται σε τουλάχιστον ένα από τα σύγχρονα φαρμακολογικά εγχειρίδια. Σήμερα, 25 από  τις δρόγες, που αναφέρονται στην Ιπποκρατική Συλλογή κατατάσσονται στα φυτικά φάρμακα σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων».

Η κα Διαμάντω Λάζαρη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια,
Εργαστήριο Φαρμακογνωσίας, Τμήμα Φαρμακευτικής ΑΠΘ

Μιλώντας για τις θεραπευτικές χρήσεις ελληνικών αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών, η κυρία Διαμάντω Λάζαρη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τομέας Φαρμακογνωσίας-Φαρμακολογίας, Εργαστήριο Φαρμακογνωσίας, Τμήμα Φαρμακευτικής ΑΠΘ, παρουσίασε τα ελληνικά αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά, που χρησιμοποιούνται συχνότερα για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων, όπως διαταραχές του ύπνου, της διάθεσης, του γαστρεντερικού συστήματος, της κυκλοφορίας του αίματος, του ουροποιητικού συστήματος, κ.λπ.

Η κα Ιωάννα Χήνου, Καθηγήτρια, Τομέας Φαρμακογνωσίας
και Χημείας Φυσικών Προϊόντων, Τμήμα Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ

Παίρνοντας τον λόγο η κυρία Ιωάννα Χήνου, Καθηγήτρια, Τομέας Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων, Τμήμα Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, αναφέρθηκε στην ασφαλή χρήση φυτικών σκευασμάτων στο φαρμακείο, τονίζοντας ότι «Τα φυτικά προϊόντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τρόφιμα, φάρμακα καλώς καθιερωμένης χρήσης ή παραδοσιακά, συμπληρώματα διατροφής, ιατροτεχνολογικά προϊόντα και ως καλλυντικά. Η νομοθεσία που διέπει την κάθε κατηγορία στην Ε.Ε. είναι διαφορετική, με ιδιαίτερες απαιτήσεις ποιότητας, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο έλεγχος όλων των φαρμάκων φυτικής προέλευσης υπόκειται στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και ειδικά στην Επιτροπή Φαρμάκων Φυτικής Προέλευσης (HMPC)».

Η κα Όλγα Τζάκου, Καθηγήτρια, Τομέας Φαρμακογνωσίας
και Χημείας Φυσικών Προϊόντων, Τμήμα Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ

Η «Φαρμακογνωστική προσέγγιση ομοιοπαθητικών φαρμάκων» ήταν το θέμα που ανέπτυξε η κυρία Όλγα Τζάκου, Καθηγήτρια, Τομέας Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων, Τμήμα Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, έκανε αναφορά στη χημεία, φαρμακολογία και λαϊκή θεραπευτική χρήση τους, ενώ επιχείρησε και μια σύγκριση των αλλοπαθητικών και ομοιοπαθητικών χρήσεων αυτών.

Διακρίνονται από αριστερά οι κυρίες Ό. Τζάκου, Ελ. Σκαλτσά, Δ. Λάζαρη, Ι. Χήνου,
και οι κύριοι Διον. Ευγενίδης και Αθ. Αλειφτήρας.

Στιγμιότυπο από το στρογγυλό τραπέζι "Νευρολογία-Ψυχιατρική"

Το μεσημέρι του Σαββάτου έλαβε χώρα το στρογγυλό τραπέζι, με θέμα «Νευρολογία-Ψυχιατρική», με προεδρεύοντες τον κ. Αναστάσιο Ωρολογά, Καθηγητή Νευρολογίας ΑΠΘ, Διευθυντή της Α' Νευρολογικής Κλινικής ΑΠΘ, Γενικό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, και ο γραμματέας του ΦΣΘ, κ. Διονύσιος Ευγενίδης.

H κυρία Μαρία Μόσχου, Ειδικευόμενη Ιατρός Νευρολογίας,
Α΄ Νευρολογική Κλινική ΑΠΘ, Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ

Στο πλαίσιο αυτό, η κυρία Μαρία Μόσχου, Ειδικευόμενη Ιατρός Νευρολογίας, Α΄ Νευρολογική Κλινική ΑΠΘ, Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ, ανέπτυξε το θέμα της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας, επισημαίνοντας ότι «Η διάγνωσή της βασίζεται σε ένα συνδυασμό κλινικών, εργαστηριακών και ακτινολογικών ευρημάτων σύμφωνα με τα αναθεωρημένα κριτήρια του McDonald. Στη διαφορική διάγνωση της νόσου περιλαμβάνεται μία ευρεία κατηγορία νοσημάτων. Η θεραπεία της πολλαπλής σκλήρυνσης περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των υποτροπών, καθώς και τη χορήγηση ανοσοτροποποιητικής και συμπτωματικής αγωγής. H πορεία της νόσου εξατομικεύεται και ποικίλλει από άτομο σε άτομο, ενώ εξαρτάται κυρίως από την μορφή».  

H κυρία Σωτηρία Μαστρογιάννη, Παιδίατρος- Παιδονευρολόγος,
Διευθύντρια Νευρολογικού Τμήματος, Νοσ. Παίδων «Παν. & Αγλαΐας Κυριακού»

Παίρνοντας τον λόγο η κυρία Σωτηρία Μαστρογιάννη, Παιδίατρος- Παιδονευρολόγος, Διευθύντρια Νευρολογικού Τμήματος, Νοσοκομείο Παίδων «Παν. & Αγλαΐας Κυριακού», αναφέρθηκε στα «Σπάνια νοσήματα – Ορφανά φάρμακα», τονίζοντας ότι «Τα σπάνια νοσήματα είναι συχνά παθήσεις απειλητικές για τη ζωή, επιφέρουν χρόνιες αναπηρίες και στο 50% εκδηλώνονται στην παιδική ηλικία. Τα καταγεγραμμένα σπάνια νοσήματα υπερβαίνουν τις 6.000. Υπολογίζεται ότι 6-8% του πληθυσμού της Ε.Ε. πάσχουν από κάποιο σπάνιο νόσημα (~30.000.000 άτομα)». Και συμπλήρωσε «Λόγω του μικρού αριθμού των πασχόντων, η ανάπτυξη και εμπορία φαρμάκων για τις σπάνιες παθήσεις παρουσιάζει ελάχιστο ή και αρνητικό οικονομικό ενδιαφέρον. Για τον λόγο αυτό δημιουργήθηκε νομικό πλαίσιο από κρατικούς φορείς (ΗΠΑ,ΕΕ κ.ά.) για την ενίσχυση της φαρμακευτικής έρευνας, μέσω της δημιουργίας οικονομικών/φορολογικών κινήτρων».

Ο κ. Αγοραστός Αγοραστός, Ψυχίατρος, Αναπληρωτής Καθηγητής
Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας, Πανεπιστήμιο Αμβούργου

Στις ψυχοφαρμακοθεραπευτικές προσεγγίσεις καταθλιπτικών και αγχωδών διαταραχών αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Αγοραστός Αγοραστός, Ψυχίατρος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας, Πανεπιστήμιο Αμβούργου. Κατά τη διάρκεια της εισήγησής του παρουσίασε τις κύριες ψυχοφαρμακευτικές κατηγορίες και προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και των αγχωδών διαταραχών, καθώς και τις θεραπευτικές ενδείξεις, τη δοσολογία και τον τρόπο χορήγησης των σχετικών φαρμακευτικών σκευασμάτων, τις ειδικές προειδοποιήσεις και προφυλάξεις κατά τη χρήση τους, τις αντενδείξεις και τις πιθανές αλληλεπιδράσεις με άλλα φαρμακευτικά προϊόντα.

Ο κ. Αναστάσιος Ωρολογάς, Καθηγητής Νευρολογίας ΑΠΘ

Ο Καθηγητής Νευρολογίας ΑΠΘ κ. Αναστάσιος Ωρολογάς, ολοκληρώνοντας με την ομιλία του τη θεματολογία του στρογγυλού τραπεζιού για τη Νευρολογία-Ψυχιατρική, παρουσίασε τη σύγχρονη θεραπευτική αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας, επισημαίνοντας ότι εμπίπτει σε τρεις γενικές κατηγορίες: Εφαρμοσμένη Θεραπεία, Πειραματική Θεραπεία (μελλοντική) και Εναλλακτικές Θεραπείες (συμπληρωματικές).

Διακρίνονται από αριστερά οι κ.κ. Αγ. Αγοραστός, Μ. Μόσχου,
Αν. Ωρολογάς, Σωτ. Μαστρογιάννη και Διον. Ευγενίδης.

Ο κ. Ιωάννης Βιζιριανάκης, Ph.D., Αναπληρωτής Καθηγητής
Μοριακής Φαρμακολογίας & Φαρμακογονιδιωματικής, Τμήμα Φαρμακευτικής ΑΠΘ

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ιωάννης Βιζιριανάκης
με τον αντιπρόεδρο του ΦΣΘ κ. Αργύρη Αργυρόπουλο

Στην ομιλία του για τη «Σύγχρονη φαρμακολογική ανάπτυξη και χορήγηση καινοτόμων φαρμάκων: Φαρμακευτική έρευνα και ρυθμιστικό πλαίσιο», ο κ. Ιωάννης Βιζιριανάκης, Ph.D., Αναπληρωτής Καθηγητής Μοριακής Φαρμακολογίας & Φαρμακογονιδιωματικής, Τμήμα Φαρμακευτικής ΑΠΘ, επισήμανε ότι «οι εντυπωσιακές εξελίξεις της νανοϊατρικής και της βιοπληροφορικής επιτρέπουν την αξιοποίηση μοριακών δεδομένων σε ευρεία κλίμακα μέσω της ανάλυσης δεδομένων ανάλυσης των γονιδιωμάτων αρκετών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπινου γονιδιώματος. Αυτό αναμένεται αφενός να επιτρέψει την ανακάλυψη νέων γονιδίων που εμπλέκονται στην παθοφυσιολογία ασθενειών, και αφετέρου να ενισχύσει τις προσπάθειες για την εξατομίκευση των δοσολογικών σχημάτων στη θεραπευτική». Στο προεδρείο ήταν ο αντιπρόεδρος του ΦΣΘ κ. Αργύρης Αργυρόπουλος.

Ο κ. Γρηγόρης Ζωίδης, Επίκουρος Καθηγητής Φαρμακευτικής Χημείας,
Τμήμα Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ

Ο Επίκουρος Καθηγητής Γρηγόρης Ζωίδης
με τον αντιπρόεδρο του ΦΣΘ κ. Αργύρη Αργυρόπουλο

Στα ερωτήματα «Μπορεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία να συμμετέχει ενεργά σε αυτή την ερευνητική διαδικασία, βοηθώντας έτσι στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας μας;» και «Ποιος είναι και ποιος θα έπρεπε να είναι ο ρόλος των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων;» επιχείρησε να δώσει απαντήσεις μέσα από την ομιλία του για την «Ανάπτυξη φαρμακευτικού προϊόντος: Μία νέα εποχή», ο κ. Γρηγόρης Ζωίδης, Επίκουρος Καθηγητής Φαρμακευτικής Χημείας, Τμήμα Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ. Επισήμανε δε ότι «το πλέον δαπανηρό και πιο χρονοβόρο στάδιο στην έρευνα και ανάπτυξη φαρμάκων, είναι οι κλινικές μελέτες (Φάσεις Ι, ΙΙ και ΙΙΙ) κατά τις οποίες διερευνάται η δράση μιας υπό έρευνα ουσίας στους ανθρώπους. Αυτό καθιστά τη φαρμακοβιομηχανία σε παγκόσμιο επίπεδο τον μεγαλύτερο επενδυτή σε έρευνα και ανάπτυξη, από οποιονδήποτε άλλο κλάδο». Στο προεδρείο ήταν ο αντιπρόεδρος του ΦΣΘ κ. Αργύρης Αργυρόπουλος.

Η κυρία Δήμητρα Χατζηπαύλου-Λίτινα, 
Καθηγήτρια Φαρμακευτικής Χημείας, Τμήμα Φαρμακευτικής ΑΠΘ

Η Καθηγήτρια Δήμητρα Χατζηπαύλου-Λίτινα
με τον αντιπρόεδρο του ΦΣΘ κ. Αργύρη Αργυρόπουλο

Τον αδιαπραγμάτευτο ρόλο του φαρμακοποιού στη διάθεση και χρήση των ΜΗΣΥΦΑ χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τα Μ.Σ.Α.Φ., ανέδειξε μέσα από την ομιλία της η κυρία Δήμητρα Χατζηπαύλου-Λίτινα, Καθηγήτρια Φαρμακευτικής Χημείας, Τμήμα Φαρμακευτικής ΑΠΘ. Τόνισε δε, ότι η δυνατότητα χορήγησής τους χωρίς ιατρική συνταγή (με ορισμένες εξαιρέσεις!!!) «διευκολύνει» την ευρεία κατανάλωσή τους, ενώ το διευρυμένο πεδίο δράσης τους τροφοδοτεί ποικίλες επιστημονικές έρευνες, είτε για νέες εφαρμογές είτε για διερεύνηση ανεπιθύμητων ενεργειών. Τα ανωτέρω φωτίζουν τον συμβουλευτικό και αναντικατάστατο ρόλο του φαρμακοποιού στο θέμα των μη συνταγογραφούμενων». Στο προεδρείο ήταν ο αντιπρόεδρος του ΦΣΘ κ. Αργύρης Αργυρόπουλος.

Ο κ. Δημήτριος Ρέκκας, Αναπληρωτής Καθηγητής,
Τομέας Φαρμακευτικής Τεχνολογίας, Τμήμα Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Δημήτριος Ρέκκας με φοιτητές του και
με τον ταμία του ΦΣΘ κ. Μιχάλη Ζαννέτο

Στην τρισδιάστατη εκτύπωση στη φαρμακευτική τεχνολογία αναφέρθηκε ο κ. Δημήτριος Ρέκκας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τομέας Φαρμακευτικής Τεχνολογίας, Τμήμα Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, επισημαίνοντας ότι «Η τρισδιάστατη εκτύπωση δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την επίλυση μιας σειράς τεχνολογικών προβλημάτων στη Φαρμακευτική επιστήμη. Ωστόσο αυτό που πρέπει να διασφαλισθεί είναι η ισορροπία ανάμεσα στις μεγάλες προσδοκίες της ερευνητικής κοινότητας και στην πραγματικότητα». Επιπλέον, ο κ. Ρέκκας παρουσίασε τις προοπτικές και τους περιορισμούς της τρισδιάστατης εκτύπωσης, καθώς και ενδεικτικές εφαρμογές στη βελτίωση της ποιότητας σειράς φαρμακευτικών υπηρεσιών με γνώμονα την ικανοποίηση πραγματικών αναγκών των ασθενών. Στο προεδρείο ήταν ο ταμίας του ΦΣΘ, κ. Μιχάλης Ζαννέτος.

Ο κ. Γεώργιος Σπυρούλιας, Καθηγητής,
Τμήμα Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Πατρών

Ο Καθηγητής Γεώργιος Σπυρούλιας
με τον 
ταμία του ΦΣΘ κ. Μιχάλη Ζαννέτο

Οι «σύγχρονες NMR προσεγγίσεις στον σχεδιασμό φαρμάκων και στη μεταβολομική ανάλυση», παρουσιάστηκαν από τον Καθηγητή του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Γεώργιο Σπυρούλια. Πιο συγκεκριμένα, ο Καθηγητής επισήμανε ότι «Η αναγνώριση, μέσω της Φασματοσκοπίας NMR, βιοδραστικών ενώσεων και μεταβολιτών μπορεί να αποδώσει στην πρώτη περίπτωση νέες ενώσεις με ικανότητα ρύθμισης διαφόρων βιολογικών διεργασιών, ενώ στη δεύτερη περίπτωση μπορεί να διευκρινίσει την εύρυθμη λειτουργία ενός βιοχημικού μονοπατιού ή την απορρύθμισή του». Στο προεδρείο ήταν ο ταμίας του ΦΣΘ, κ. Μιχάλης Ζαννέτος.

Ο κ. Σωτήριος Νικολαρόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής,
Τμήμα Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Πατρών

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Σωτήριος Νικολαρόπουλος
με τον ταμία του ΦΣΘ κ. Μιχάλη Ζαννέτο

«Η τύχη, η τυχαιότητα και το χάος στην επιστήμη (αλλά και στη ζωή μας)» ήταν το πολύ ενδιαφέρον θέμα που ανέπτυξε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Σωτήριος Νικολαρόπουλος, ο οποίος επισήμανε ότι «Η διαταραχή, η μη κανονικότητα και η απροβλεψιμότητα υπάρχουν παντού, ήταν όμως αρκετά ικανοποιητικό να υποθέτουμε ότι δεν ήταν παρά «θόρυβος», μια περιπλοκή που προέκυπτε από τον τρόπο με τον οποίο συνδυάζονται τα φαινόμενα στον αληθινό κόσμο. Η επιστημονική κοινότητα πίστευε ότι το χάος είναι το αποτέλεσμα μιας πολυπλοκότητας η οποία στη θεωρία μπορούσε να αναλυθεί στα συστατικά της τα οποία εμφανώς βρίσκονταν σε τάξη. Προφανώς η υπόθεση αυτή είναι εντελώς λανθασμένη. Και το «λάθος» αυτό διαπερνά με έναν υπέροχα ολιστικό τρόπο τα πάντα. Ακόμα και τις Ζωές μας». Στο προεδρείο ήταν ο ταμίας του ΦΣΘ, κ. Μιχάλης Ζαννέτος.

Διακρίνονται από αριστερά οι κ.κ. Σ. Παυλίδου, Α. Σιδηροπούλου, 
Απ. Ευθυμιάδης, Ηλ. Τυροδήμος και Χρ. Παπαδόπουλος. 

Με προεδρεύοντες τον κ. Απόστολο Ν. Ευθυμιάδη, Ομότιμο Καθηγητή Καρδιολογίας ΑΠΘ & Πρόεδρο της Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Β. Ελλάδος, και το μέλος του Δ.Σ. του ΦΣΘ κυρία Άννα Σιδηροπούλου, έλαβε χώρα το στρογγυλό τραπέζι για την «Καρδιολογία», με το οποίο έκλεισαν και οι εργασίες του Σαββάτου.

Η κυρία Σοφία Παυλίδου, Ειδικευόμενη Παθολογίας,
Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «Γ. Γεννηματάς- Άγιος Δημήτριος»

Στο πλαίσιο αυτό, η κυρία Σοφία Παυλίδου, Ειδικευόμενη Παθολογίας, Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «Γ. Γεννηματάς- Άγιος Δημήτριος», ανέπτυξε το θέμα «Δυσλιπιδαιμίες – Θεραπευτική αντιμετώπιση». Η κυρία Παυλίδου επισήμανε ότι «Στη θεραπεία της δυσλιπιδαιμίας και σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες στόχο αποτελεί η LDL χοληστερόλη, η μείωση της οποίας πρέπει να γίνεται ανάλογα με τον δεκαετή καρδιαγγειακό κίνδυνο που έχει ο ασθενής και σε συνδυασμό με τους άλλους παράγοντες αθηροσκλήρωσης (κάπνισμα, σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, ηλικία, φύλο κ.ά.)». Και συμπλήρωσε πως «τον τελευταίο καιρό στη φαρέτρα της υπολιπιδαιμικής θεραπείας έχουν προστεθεί οι αναστολείς της PCSK9. Πρόκειται για ενέσιμα μονοκλωνικά αντισώματα με ισχυρή υπολιπιδαιμική δράση που χορηγούνται με συγκεκριμένες ενδείξεις».

Ο κ. Ηλίας Τυροδήμος, Καρδιολόγος,
Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής ΑΠΘ

Τις ενδείξεις και τους περιορισμούς στη χρήση αντιπηκτικών και αντιαιμοπεταλιακών φαρμάκων παρουσίασε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Ηλίας Τυροδήμος, Καρδιολόγος, Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής ΑΠΘ. Επισήμανε δε ότι «Τα αντιαιμοπεταλιακά προλαμβάνουν τη δημιουργία του λευκού θρόμβου, ο οποίος αποτελείται από αιμοπετάλια και σχηματίζεται στα αγγεία υψηλής ροής (π.χ. τις στεφανιαίες αρτηρίες, τις καρωτίδες και τις εγκεφαλικές αρτηρίες), ενώ τα αντιπηκτικά προλαμβάνουν τη δημιουργία του ερυθρού θρόμβου, ο οποίος αποτελείται από ερυθρά αιμοσφαίρια και ινική και δημιουργείται στα αγγεία χαμηλής ροής (π.χ. φλέβες κάτω άκρων και αριστερός κόλπος της καρδιάς)». 

Ο κ. Χριστόδουλος Παπαδόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας ΑΠΘ,
Γ΄ Καρδιολογική Κλινική, «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Χριστόδουλος Παπαδόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας ΑΠΘ, Γ΄ Καρδιολογική Κλινική, «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, παρουσίασε το παρόν και το μέλλον στη φαρμακευτική προσέγγιση της καρδιακής ανεπάρκειας. Επισήμανε δε ότι «Η καρδιακή ανεπάρκεια αποτελεί μια κλινική οντότητα με σημαντικό επιπολασμό παγκοσμίως και ταυτόχρονα σημαντική επιβάρυνση στα οικονομικά της υγείας διεθνώς. Υπολογίζεται ότι πάνω από 1.000.000 ασθενείς το έτος νοσηλεύονται σε Ευρώπη και Αμερική με αυτή τη διάγνωση, που αποτελούν και το 1-4% των συνολικών νοσηλειών. Από αυτούς τους ασθενείς το 25% θα ξανανοσηλευθούν σε 30 μέρες και το 50% σε 2 μήνες μετά το πρώτο τους εξιτήριο, αναδεικνύοντας τον πολυσχιδή και δυσεπίλυτο χαρακτήρα της νόσου».

Το πρωί της Κυριακής 7 Μαΐου, οι εργασίες του συνεδρίου έλαβαν χώρα σε 2 παράλληλες αίθουσες. Αναλυτικότερα:

Αίθουσα MAISTROS

Η κυρία Σοφία Αντιμησιάρη, Καθηγήτρια Φαρμακευτικής Τεχνολογίας,
Τμήμα Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Πατρών

Η Καθηγήτρια Σοφία Αντιμησιάρη
με τον πρόεδρο του ΦΣΘ κ. Κυριάκο Θεοδοσιάδη

Οι εργασίες ξεκίνησαν με την ομιλία της κυρίας Σοφίας Αντιμησιάρη, Καθηγήτριας Φαρμακευτικής Τεχνολογίας, Τμήμα Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Πατρών, με θέμα «Πρόσφατες εξελίξεις στην στόχευση φαρμάκων με τη χρήση νανοφορέων. Τι μπορούμε να μάθουμε από τα εξωσώματα;». Επισήμανε δε ότι «τα εξωσώματα είναι κυστίδια που αποβάλλονται από τα κύτταρα και έχουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διακυτταρική επικοινωνία και μεταφορά ουσιών μεταξύ των κυττάρων. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχει αρχίσει η μελέτη της χρήσης τους για στοχευμένη μεταφορά φαρμάκων. Πρόσφατες πειραματικές μελέτες από το εργαστήριο μας αποδεικνύουν τις δυνατότητες τους. Στόχος είναι η ανάπτυξη τεχνητών εξωσωμάτων ως στοχευμένα νανοφάρμακα». Στο προεδρείο ήταν ο πρόεδρος του ΦΣΘ, κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης.

Η κυρία Λευκοθέα Παπαδοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φαρμακολογίας,
Τμήμα Φαρμακευτικής ΑΠΘ

Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Λευκοθέα Παπαδοπούλου
με τον πρόεδρο του ΦΣΘ κ. Κυριάκο Θεοδοσιάδη

Το θέμα «Εξελίξεις στη θεραπεία του καρκίνου – Ανοσοθεραπεία» ανέπτυξε η κυρία Λευκοθέα Παπαδοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φαρμακολογίας, Τμήμα Φαρμακευτικής ΑΠΘ, τονίζοντας ότι «Νεότερες, στοχευτικές, θεραπευτικές προσεγγίσεις έχουν ήδη μπει στη φαρέτρα των ιατρών για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου, όπως αναστολείς κινασών, αναστολείς πρωτεασώματος, ενώσεις που παρεμβαίνουν στους επιγενετικούς μηχανισμούς του κυττάρου αλλά και μονοκλωνικά αντισώματα. Τα μονοκλωνικά αντισώματα εντάσσονται σε μια ευρύτερη κατηγορία φαρμάκων, στο πλαίσιο της ανοσοθεραπείας του καρκίνου, μαζί με τους αναστολείς των σημείων ελέγχου (PD-1/PD-L1 andCTLA-4) του ανοσοποιητικού συστήματος». Στο προεδρείο ήταν ο πρόεδρος του ΦΣΘ, κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης.

Στιγμιότυπο από το στρογγυλό τραπέζι για τον Σακχαρώδη Διαβήτη

Με προεδρεύοντες τον κ. Απόστολο Ν. Ευθυμιάδη, Ομότιμο Καθηγητή Καρδιολογίας ΑΠΘ και Πρόεδρο της Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Β. Ελλάδος, και τον πρόεδρο του ΦΣΘ, κ. Κυριάκο Θεοδοσιάδη, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής το στρογγυλό τραπέζι «Σακχαρώδης Διαβήτης».

Ο κ. Δημήτριος Σκούτας, Ειδικός Παθολόγος- Διαβητολόγος,
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΔΠΘ

Παίρνοντας τον λόγο ο Ειδικός Παθολόγος- Διαβητολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΔΠΘ, κ. Δημήτριος Σκούτας, το θέμα της «Τεχνολογία και Σακχαρώδης Διαβήτης με το βλέμμα στο αύριο» επισημαίνοντας ότι «Η σύγχρονη τεχνολογία προσφέρει ένα ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης των ατόμων µε Σακχαρώδη Διαβήτη. Ο ασθενής σε συνεργασία µε το γιατρό του μπορεί να παρακολουθεί µε ακρίβεια πώς η διατροφή, η άσκηση, η φαρμακευτική αγωγή και οι άλλες καθημερινές δραστηριότητες επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης του και ανάλογα να επεμβαίνει. Όταν μιλάμε για τεχνολογία στον ΣΔ μιλάμε για εξελιγμένες συσκευές μέτρησης γλυκόζης, για συνεχή καταγραφή της γλυκόζης, για αντλίες ινσουλίνης, για μαθηματικούς αλγόριθμους μέσω υπολογιστών, για συστήματα κλειστού κυκλώματος, για τεχνητό βιονικό πάγκρεας, για τηλεϊατρική-smartphones και διαδίκτυο, για βελτιωμένες «έξυπνες ινσουλίνες» και συσκευές χορήγησης όπως και για νανοτεχνολογία (έξυπνα φάρμακα)».

Ο κ. Κυριάκος Καζάκος, Παθολόγος-Διαβητολόγος,
Αναπληρωτής Καθηγητής ΑΤΕΙΘ

«Μεταμοσχεύσεις παγκρέατος και νησιδίων στον δρόμο προς τη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη» ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο κ. Κυριάκος Καζάκος, Παθολόγος-Διαβητολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής ΑΤΕΙΘ. Ο Καθηγητής τόνισε ότι «Η αναζήτηση νέων υλικών με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας έτσι ώστε να κατασκευαστούν σύγχρονες κάψουλες, μέσα στις οποίες θα τοποθετούνται και θα προστατεύονται τα προς μεταμόσχευση νησίδια, θα εξασφαλίζει στο μέλλον τη μακροχρόνια βιωσιμότητα των μοσχευμάτων χωρίς το πρόβλημα της απόρριψης». Και συμπλήρωσε ότι «Η αλλομεταμόσχευση και η ξενομεταμόσχευση νησιδίων του παγκρέατος, καθώς επίσης και η μεταμόσχευση βλαστικών πολυδύναμων κυττάρων είτε εμβρυικών είτε ενηλίκων φαίνεται ότι αποτελούν την πλέον ασφαλή οδό προς την οριστική θεραπεία του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1».

Διακρίνονται από αριστερά οι κ.κ. Δ. Σκούτας, Απ. Ευθυμιάδης,
Διον. Ευγενίδης, Κυρ. Θεοδοσιάδης και Κυρ. Καζάκος.

Το μέλος του Δ.Σ. του ΦΣΘ κ. Χρήστος Ξανθόπουλος
με τον Καθηγητή Δημήτριο Κυριακίδη

Ακολούθησαν τρεις πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες στις οποίες προήδρευσαν ο Καθηγητής Βιοχημείας ΑΠΘ, κ. Δημήτριος Κυριακίδης, και το μέλος του Δ.Σ. του ΦΣΘ κ. Χρήστος Ξανθόπουλος. Πιο συγκεκριμένα:

Ο κ. Χρήστος Παναγιωτίδης, Καθηγητής Κυτταρικής/Μοριακής Βιολογίας,
Διευθυντής Τομέα Φαρμακογνωσίας-Φαρμακολογίας, Τμήμα Φαρμακευτικής ΑΠΘ

Ο Καθηγητής Χρήστος Παναγιωτίδης
με τον κ. Χρήστο Ξανθόπουλο, μέλος του Δ.Σ. του ΦΣΘ
 

Για τις προκλήσεις και προοπτικές των αντιικών εμβολίων μίλησε ο κ. Χρήστος Παναγιωτίδης, Καθηγητής Κυτταρικής/Μοριακής Βιολογίας, Διευθυντής Τομέα Φαρμακογνωσίας-Φαρμακολογίας, Τμήμα Φαρμακευτικής ΑΠΘ, ο οποίος επισήμανε ότι «Με δεδομένο ότι τα περισσότερα εμβόλια που κυκλοφορούν σήμερα αναπτύχθηκαν με αποτελεσματικές μεν, αλλά πεπαλαιωμένες δε, τεχνολογικές μεθόδους, γίνεται προφανής η σημασία ανάπτυξης νέων τεχνολογιών για την αύξηση τόσο της αποτελεσματικότητας όσο και της ασφάλειας των εμβολίων. Η περαιτέρω αύξηση της ασφάλειας είναι αναγκαία, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της πρόσφατης καχυποψίας απέναντι στα εμβόλια και τον εμβολιασμό. Η εκτεταμένη διερεύνηση των δράσεων των εμβολίων, περιλαμβανομένων και των τυχόν ανεπιθύμητων ενεργειών, και η αύξηση της αποτελεσματικότητάς τους είναι τώρα περισσότερο αναγκαία από ποτέ».

Ο κ. Κωνσταντίνος Πουλάς, Αναπληρωτής Καθηγητής Βιοχημείας,
Τμήμα Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Πατρών

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Κωνσταντίνος Πουλάς
με τον 
κ. Χρήστο Ξανθόπουλο, μέλος του Δ.Σ. του ΦΣΘ 

Τα νεώτερα ρυθμιστικά και επιστημονικά δεδομένα σε ό,τι αφορά στα προϊόντα ελάττωσης της βλάβης από το κάπνισμα αναφέρθηκε στην ομιλία του ο κ. Κωνσταντίνος Πουλάς, Αναπληρωτής Καθηγητής Βιοχημείας, Τμήμα Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Πατρών. Ο κ. Πουλάς τόνισε πως «η παγκόσμια βιομηχανία καπνού και ηλεκτρονικού τσιγάρου μεταλλάσσεται ταχύτατα σε μια φαρμακοβιομηχανία νέου τύπου, που επιδιώκει να ρυθμιστεί και να ανταγωνιστεί ευθέως τις παραδοσιακές φαρμακευτικές εταιρείες που παράγουν προϊόντα διακοπής καπνίσματος. Ωστόσο οι εθνικές αρχές ελέγχου οφείλουν να προσαρμοστούν ταχύτατα και να ενημερωθούν για τις εξελίξεις, ενώ παράλληλα πρέπει να αποβάλλουν από την αγορά όλους όσοι παραβιάζουν συστηματικά τον νόμο.».

Η κυρία Μαλβίνα Όρκουλα, Επίκουρη Καθηγήτρια,
Εργαστήριο Ενόργανης Ανάλυσης, Τμήμα Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Πατρών

Η Επίκουρη Καθηγήτρια Μαλβίνα Όρκουλα
με τον 
κ. Χρήστο Ξανθόπουλο, μέλος του Δ.Σ. του ΦΣΘ

Παίρνοντας τον λόγο η κυρία Μαλβίνα Όρκουλα, Επίκουρη Καθηγήτρια, Εργαστήριο Ενόργανης Ανάλυσης, Τμήμα Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Πατρών,  παρουσίασε τις νέες τεχνικές διάγνωσης οστεοπόρωσης και οστεοαρθρίτιδας, επισημαίνοντας ότι «Στην αναζήτηση εναλλακτικών αναλυτικών μονοπατιών για επίλυση προβλημάτων βιοϊατρικού ενδιαφέροντος, η φασματοσκοπία Raman, τεχνική που έχει εφαρμοστεί για χημικό χαρακτηρισμό πλήθους υλικών, χρησιμοποιήθηκε για τη μελέτη οστεοπορωτικών οστών και οστεοαρθριτικών κεφαλών μηριαίου οστού και μηνίσκων γόνατος σε σύγκριση με τους υγιείς μάρτυρες. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά».

Στιγμιότυπο από το στρογγυλό τραπέζι "Μαιευτική-Γυναικολογία"

Το πρόγραμμα της αίθουσας MAISTROS ολοκληρώθηκε, το μεσημέρι της Κυριακής, με το στρογγυλό τραπέζι για τη «Μαιευτική-Γυναικολογία», με προεδρεύοντες τον κ. Θεόδωρο Αγοραστό, Καθηγητή Μαιευτικής-Γυναικολογίας ΑΠΘ, Διευθυντή της Δ' Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής ΑΠΘ, Γενικό Νοσοκομείο «Ιπποκράτειο», και τον γραμματέα του ΦΣΘ, κ. Διονύσιο Ευγενίδη.

Ο κ. Δημήτριος Βαβίλης, Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας ΑΠΘ,
Α' Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική ΑΠΘ, Γενικό Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»
 

Στο πλαίσιο του στρογγυλού τραπεζιού, ο κ. Δημήτριος Βαβίλης, Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας ΑΠΘ, Α' Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική ΑΠΘ, Γενικό Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», παρουσίασε και διασαφήνισε το τι είναι η κλιμακτήριος και τι η εμμηνόπαυση, το ποια είναι η φυσιολογία της εμμηνόπαυσης και η παθοφυσιολογία των εγγύς και απώτερων επιπτώσεων της εμμηνόπαυσης στην ψυχοσωματική υγεία των γυναικών. Ακόμη, έκανε μια αδρή αναφορά της ανδρόπαυσης, μιας οντότητας που πρόσφατα άρχισε να μελετάται και απ’ ότι φαίνεται θα απασχολήσει τα επόμενα χρόνια την ιατρική κοινότητα. 

Ο κ. Αλέξανδρος Σωτηριάδης, Επίκουρος Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας ΑΠΘ,
Β' Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική ΑΠΘ, Γενικό Νοσοκομείο «Ιπποκράτειο»

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Αλέξανδρος Σωτηριάδης, Επίκουρος Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας ΑΠΘ, Β' Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική ΑΠΘ, Γενικό Νοσοκομείο «Ιπποκράτειο», ανέπτυξε το θέμα «Σύλληψη, προγεννητική διάγνωση, κύηση και λοχεία», τονίζοντας ότι «Οι ουσίες φαρμακευτικής σημασίας που χρησιμοποιούνται στη διάρκεια της κύησης και της λοχείας διακρίνονται γενικά σε 4 κατηγορίες: (1) βιταμίνες και συμπληρώματα, (2) φάρμακα που χρησιμοποιούνται για ενδείξεις και επιπλοκές της κύησης, (3) φάρμακα που λαμβάνονταν πριν την κύηση και η συνέχιση της λήψης τους συνδέεται με κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών στο έμβρυο, και (4) ουσίες με φαρμακευτική / τοξική δράση όπως η νικοτίνη, το αλκοόλ και οι εξαρτησιογόνες ουσίες. Μέχρι πρόσφατα, ο βαθμός ασφάλειας για τη χρήση ενός φαρμάκου στην κύηση αποδίδονταν μέσω της κατάταξης σε κατηγορίες κατά FDA (A, B, C, D, X). Ωστόσο, τα περισσότερα δεδομένα ασφαλείας προέρχονται από μελέτες σε ζώα, μη ελεγχόμενες μελέτες και αναφορές μετά την κυκλοφορία του φαρμάκου. Η ανακρίβεια αυτή αντανακλάται στις κατηγορίες κατά FDA, οι οποίες για τον λόγο αυτό καταργούνται και αντικαθίστανται από συγκεκριμένες πληροφορίες για κάθε φάρμακο με βάση προκαθορισμένη φόρμα, ξεχωριστά για την επίδραση στην κύηση, στον θηλασμό και στη γονιμότητα».

Ο κ. Δημήτριος Γουλής, Αναπληρωτής Καθηγητής Ενδοκρινολογίας Αναπαραγωγής,
Μονάδα Ενδοκρινολογίας Αναπαραγωγής, Α΄ Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική ΑΠΘ

«Η υπογονιμότητα είναι ένα συχνό πρόβλημα, καθώς αφορά το 15%, περίπου, των ζευγαριών. Ορίζεται ως η μη επίτευξη εγκυμοσύνης μετά από συστηματικές, ελεύθερες, σεξουαλικές επαφές 12 μηνών. Στο 40%, περίπου, των περιπτώσεων το πρόβλημα εντοπίζεται στη γυναίκα, στο 30% στον άνδρα και στο 15% και στους δύο. Αυτός είναι ο λόγος που το ζευγάρι πρέπει να εξετάζεται μαζί, ως ενιαία μονάδα. Τέλος, υπάρχει ένα 15% των περιπτώσεων, όπου η αιτία της υπογονιμότητας δεν μπορεί να εντοπισθεί (ιδιοπαθής υπογονιμότητα)». Τα παραπάνω επισήμανε ο κ. Δημήτριος Γουλής, Αναπληρωτής Καθηγητής Ενδοκρινολογίας Αναπαραγωγής, Μονάδα Ενδοκρινολογίας Αναπαραγωγής, Α΄ Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική ΑΠΘ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του με θέμα «Γυναικολογική Ενδοκρινολογία – Αντισύλληψη – Γονιμότητα».

Ο κ. Θεόδωρος Αγοραστός, Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας ΑΠΘ

Το στρογγυλό τραπέζι έκλεισε με την ομιλία του Καθηγητή Μαιευτικής-Γυναικολογίας ΑΠΘ, κ. Θεόδωρου Αγοραστού, ο οποίος και ανέπτυξε το πολύ ενδιαφέρον θέμα «Πρόληψη γυναικολογικού καρκίνου – Εμβόλια». Ο κ. Αγοραστός τόνισε ότι «Η κριτική αποτίμηση των νέων τεχνολογιών από πλευράς οικονομικών της υγείας και οι διανοιγόμενες προοπτικές από τη συνδυασμένη έγκαιρη εφαρμογή του εννεαδύναμου εμβολιασμού με τον περιορισμένης πλέον αναγκαιότητας μοριακό προσυμπτωματικό έλεγχο, προσφέρουν το πλήρες πλαίσιο της νέας εποχής στην πρόληψη των HPV-σχετιζόμενων νοσημάτων και παρουσιάζουν τις διανοιγόμενες εξαίρετες προοπτικές για το μέλλον, με διαφαινόμενη τη δυνατότητα μέχρι και εξάλειψης ορισμένων από αυτά, εάν μεταφρασθεί σωστά στην πράξη η παρεχόμενη από την επιστημονική κοινότητα γνώση και πρόταση».

Διακρίνονται από αριστερά οι κ.κ. Αλ. Σωτηριάδης, Θ. Αγοραστός,
Διον. Ευγενίδης, Δ. Βαβίλης, Δ. Γουλής και Κυρ. Θεοδοσιάδης.

Αίθουσα ZEPHYROS

Η κυρία Γεωργία Βαλσαμή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια,
Τομέας Φαρμακευτικής Τεχνολογίας, Τμήμα Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ

Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γεωργία Βαλσαμή
με το μέλος του Δ.Σ. του ΦΣΘ, κ.Χαράλαμπο Σαρδέλη

Οι εργασίες στην αίθουσα ZEPHYROS ξεκίνησαν με την ομιλία της κυρίας Γεωργίας Βαλσαμή, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας, Τομέας Φαρμακευτικής Τεχνολογίας, Τμήμα Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, με θέμα «Γενόσημα και βιο-ομοειδή φάρμακα». Επισήμανε δε ότι «Δεδομένου ότι πολλά από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας που αφορούν στην παραγωγή τους έχουν λήξει ή πρόκειται να λήξουν άμεσα, υπήρξε έντονη η ανάγκη καθορισμού ενός νομικού-κανονιστικού πλαισίου για την αξιολόγηση της ομοιότητας (βιο-ομοιότητας) των «παρόμοιων» βιοτεχνολογικών φαρμάκων. Ο FDA και ο ΕΜΑ συμφωνούν ότι η μεθοδολογία που εφαρμόζεται για την αξιολόγηση της «ουσιώδους ομοιότητας» των συμβατικών φαρμάκων χαμηλού μοριακού βάρους, με τη διενέργεια μελέτης βιοϊσοδυναμίας, δεν μπορεί να εφαρμοστεί για την αξιολόγηση της βιο-ομοιότητας των βιολογικών φαρμάκων, δεδομένου ότι “δεν είναι δυνατόν δυο διαφορετικοί παραγωγοί να παρασκευάσουν δυο πανομοιότυπα βιολογικά προϊόντα”». Στο προεδρείο ήταν το μέλος του Δ.Σ. του ΦΣΘ, κ. Χαράλαμπος Σαρδέλης.

Ο κ. Χρίστος Κοντογιάννης, Καθηγητής,
Τμήμα Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Πατρών

Ο Καθηγητής Χρίστος Κοντογιάννης 
με το μέλος του Δ.Σ. του ΦΣΘ, κ.Χαράλαμπο Σαρδέλη

Το θέμα «Διπλώματα ευρεσιτεχνίας  και γενόσημα. Το φαινόμενο του “evergreening”» ανέπτυξε η κ. Χρίστος Κοντογιάννης, Καθηγητής, Τμήμα Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Πατρών, τονίζοντας ότι «το “Evergreening” (αειφορία) στα διπλώματα ευρεσιτεχνίας αναφέρεται σε μια ποικιλία νομικών, επιχειρηματικών και τεχνολογικών στρατηγικών με τις οποίες οι παραγωγοί επεκτείνουν τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας τους για τα προϊόντα που πρόκειται να λήξουν, προκειμένου να διατηρήσουν τα δικαιώματά τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό, τι κανονικά θα ήταν επιτρεπτό σύμφωνα με το νόμο». Στο προεδρείο ήταν το μέλος του Δ.Σ. του ΦΣΘ, κ. Χαράλαμπος Σαρδέλης.

Ο κ. Σταύρος Τοπούζης, Αναπληρωτής Καθηγητής,
Εργαστήριο Μοριακής Φαρμακολογίας, Τμήμα Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Πατρών

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Σταύρος Τοπούζης
με το μέλος του Δ.Σ. του ΦΣΘ, κ. Χαράλαμπο Σαρδέλη

«Η πρόοδος στη φαρμακοθεραπεία προσμετράται με την αυξανόμενη αποτελεσματικότητα και στηρίζεται στην έγκριση νέων φαρμάκων. Μερικά φάρμακα χαρακτηρίζονται ως «πρώτα μίας νέας κατηγορίας» (first-in-class) και επιτρέπουν μία ριζική αλλαγή προσέγγισης στην ασθένεια (“game-changing” drugs). Τα καινοτόμα φάρμακα επιδρούν μέσω διαφορετικού μηχανισμού δράσης σε ένα ήδη αναγνωρισμένο μόριο-στόχο ή στοχεύουν ένα μόριο ή/και μηχανισμό που δεν έχει επιτυχώς στοχευτεί». Τα παραπάνω τόνισε ο κ. Σταύρος Τοπούζης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Εργαστήριο Μοριακής Φαρμακολογίας, Τμήμα Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Πατρών, στην ομιλία του για την καινοτομία στη φαρμακοθεραπεία. Στο προεδρείο ήταν το μέλος του Δ.Σ. του ΦΣΘ, κ. Χαράλαμπος Σαρδέλης.

Η κυρία Σοφία Χατζηαντωνίου, Επίκουρη Καθηγήτρια Φαρμακευτικής Τεχνολογίας,
Τμήμα Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Πατρών

Η Επίκουρη Καθηγήτρια Σοφία Χατζηαντωνίου
με το μέλος του Δ.Σ. του ΦΣΘ, κ. Χρήστο Ξανθόπουλο

«Παιδιατρικά γαληνικά σκευάσματα – Ειδικές απαιτήσεις» ήταν θέμα που ανέπτυξε η κυρία Σοφία Χατζηαντωνίου, Επίκουρη Καθηγήτρια Φαρμακευτικής Τεχνολογίας, Τμήμα Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Πατρών. Η κ. Χατζηαντωνίου, επισήμανε ότι «Η κυριότερη εφαρμογή των γαληνικών σκευασμάτων είναι τα παιδιατρικά, αφού μέσω αυτών μπορούν να ξεπεραστούν πολλές δυσκολίες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η έλλειψη εμπορικών σκευασμάτων με κατάλληλη δοσολογία ή φαρμακοτεχνική μορφή, που να διευκολύνει τη χορήγηση σε παιδιά. Η δυνατότητα εξατομίκευσης της θεραπείας είναι ένας καθοριστικός παράγοντας, καθώς η δόση της δραστικής μπορεί εύκολα να ρυθμιστεί, λαμβάνοντας υπόψη το βάρος και την ηλικία του παιδιού. Η επιλογή των συστατικών που θα χρησιμοποιηθούν μπορεί να γίνει κατά περίπτωση με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε περίπτωσης. Το πιο συχνό κριτήριο επιλογής είναι η ύπαρξη αλλεργίας σε κάποιο έκδοχο». Στο προεδρείο ήταν το μέλος του Δ.Σ. του ΦΣΘ, κ. Χρήστος Ξανθόπουλος.

Στιγμιότυπο από το στρογγυλό τραπέζι για τη "Δερματολογία"

Με προεδρεύοντες τον κ. Φώτη Χρυσομάλλη, Ομότιμο Καθηγητή Δερματολογίας ΑΠΘ & και τον αντιπρόεδρο του ΦΣΘ κ. Αργύρη Αργυρόπουλο, έλαβε χώρα το στρογγυλό τραπέζι για τη «Δερματολογία», το μεσημέρι της Κυριακής.

Ο κ. Μιχαήλ Ράλης, Επίκουρος Καθηγητής,
Τομέας Φαρμακευτικής Τεχνολογίας, Τμήμα Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ

Στο πλαίσιο του στρογγυλού τραπεζιού, ο κ. Μιχαήλ Ράλλης, Επίκουρος Καθηγητής, Τομέας Φαρμακευτικής Τεχνολογίας, Τμήμα Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, ανέπτυξε τις θεραπευτικές προσεγγίσεις στην επούλωση του δέρματος, τονίζοντας ότι «Οι κύριες φάσεις στις οποίες επεμβαίνει η θεραπεία των ελκών είναι στη φλεγμονώδη και αναγεννητική – μεταναστευτική των κυττάρων. Θεραπευτικές προσεγγίσεις είναι δυνατόν να γίνουν με τη χορήγηση ή συγχορήγηση μεταξύ άλλων αντιμικροβιακών – αντιβιοτικών ουσιών, ιόντων ή αναστολέων αυτών, ακτινοβολιών ή υπερήχων, αντιοξειδωτικών ουσιών οι οποίες κυρίως διεγείρουν το σηματοδοτικό μονομάτι Nrf-2, πρωτεϊνών – ενζύμων – αυξητικών παραγόντων, ω-3 λιπαρών οξέων και άλλων αντιφλεγμονωδών ουσιών, αγγειογενετικών παραγόντων όπως δοτών NO, προνυμφών από έντομα και προϊόντων αυτών, καθώς και εκχυλισμάτων παρασίτων».

Ο κ. Παρασκευάς Δάλλας, Επίκουρος Καθηγητής,
Τομέας Φαρμακευτικής Τεχνολογίας, Τμήμα Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ

Στους παράγοντες που επηρεάζουν τη θεραπεία με γαληνικά σκευάσματα στη Δερματολογία αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Παρασκευάς Δάλλας, Επίκουρος Καθηγητής, Τομέας Φαρμακευτικής Τεχνολογίας, Τμήμα Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ. Ο κ. Δάλλας επισήμανε ότι «Οι κυριότερες κατηγορίες φαρμακοτεχνικών μορφών (Φ/Μ) που χρησιμοποιούνται για τοπική θεραπεία στη Δερματολογία είναι οι υγρές (διαλύματα, εναιωρήματα) και οι ημιστερεές (αλοιφές, κρέμες, πηκτώματα, πάστες). Οι ανωτέρω κατηγορίες (με εξαίρεση τα διαλύματα) χαρακτηρίζονται ως σύνθετες και πολύπλοκες Φ/Μ λόγω της μικροδομής (microstructure) τους, γεγονός που επηρεάζει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη μικροδομή των ημιστερεών Φ/Μ  είναι το pH του τελικού προϊόντος, το ιξώδες, το μέγεθος σταγονιδίων, ο πολυμορφισμός, το μέγεθος σωματιδίων και η διαλυτότητα της δραστικής ουσίας στον φορέα και, τέλος, η μέθοδος παρασκευής». 

Ο φαρμακοποιός Ανδρέας Βίτσος

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Ανδρέας Βίτσος, φαρμακοποιός, μίλησε για τη συμβουλή και τη συμβολή του φαρμακοποιού στη διαχείριση των χρόνιων ελκών του δέρματος, επισημαίνοντας ότι «Η διαχείριση των χρόνιων ελκών του δέρματος (έλκη διαβητικών άκρων, έλκη κατακλίσεων, φλεβικά έλκη κ.ά.) αποτελεί ένα δύσκολο πεδίο της κλινικής πράξης. Λόγω της ευκολότερης πρόσβασης σε αυτούς, οι φαρμακοποιοί συχνά χρειάζεται να συμβουλεύσουν ασθενείς σε σχέση με τα χρόνια έλκη του δέρματος. Προκειμένου να δοθεί η κατάλληλη συμβουλή, ο φαρμακοποιός οφείλει να αξιολογήσει το χρόνιο έλκος ώστε είτε να υποδείξει στον ασθενή να επισκεφθεί τον θεράποντα ιατρό,  είτε να εκπαιδεύσει τον ασθενή στη φροντίδα του έλκους».

Διακρίνονται από αριστερά οι κ.κ. Αργ. Αργυρόπουλος, Παρ. Δάλλας,
Ανδρ. Βίτσος, Φ. Χρυσομάλλης, Μ. Ράλλης

Η κυρία Ελένη Ρέκκα, Καθηγήτρια,
Τομέας Φαρμακευτικής Χημείας, Τμήμα Φαρμακευτικής ΑΠΘ

Η Καθηγήτρια Ελένη Ρέκκα 
με το μέλος Δ.Σ. του ΦΣΘ, κ. Αθανάσιο Αλειφτήρα

Το θέμα «Μεταβολισμός φαρμάκων - Επίδραση της αιθανόλης» ανέπτυξε η κυρία Ελένη Α. Ρέκκα, Καθηγήτρια, Τομέας Φαρμακευτικής Χημείας, Τμήμα Φαρμακευτικής ΑΠΘ. Η κυρία Ρέκκα, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι «Η αιθανόλη, γνωστή από την αρχαιότητα, καταναλίσκεται υπό τη μορφή αλκοολούχων ποτών, συχνά σε μεγάλες ποσότητες. Η αιθανόλη επηρεάζει σχεδόν όλα τα συστήματα του οργανισμού, ένα από τα κυριότερα είναι το κεντρικό νευρικό σύστημα». Και συμπλήρωσε πως «η λήψη αιθανόλης επηρεάζει επίσης την απόκριση του οργανισμού σε άλλα φάρμακα, καθώς και την τοξικότητα μερικών. Παραδείγματα αποτελούν η παρακεταμόλη, το ρετινοϊκό οξύ, μερικά αντιρετροϊικά φάρμακα». Στο προεδρείο ήταν το μέλος του Δ.Σ. του ΦΣΘ, κ. Αθανάσιος Αλειφτήρας.

Ο κ. Ιωάννης Νικολακάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής,
Τομέας Φαρμακευτικής Τεχνολογίας, Τμήμα Φαρμακευτικής ΑΠΘ

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ιωάννης Νικολακάκης
με το μέλος Δ.Σ. του ΦΣΘ, κ. Γεώργιο Κιοσέ

Το πολύ ενδιαφέρον θέμα της μορφοποίηση αιθέριων ελαίων αντιμικροβιακής δράσης σε φαρμακευτικές μορφές χορήγησης παρουσίασε ο κ. Ιωάννης Νικολακάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τομέας Φαρμακευτικής Τεχνολογίας, Τμήμα Φαρμακευτικής ΑΠΘ, επισημαίνοντας ότι «η ανάπτυξη στερεών μορφών όπως μικροσφαιρών, καψακίου ή δισκίου με εγκαψακιωμένο το αιθέριο έλαιο παρέχει τα πλεονεκτήματα του χαμηλού κόστους, υψηλής σταθερότητας, ελαχιστοποίησης της διαφυγής των πτητικών συστατικών του ελαίου και επιπλέον παρέχει δυνατότητα τεχνολογικής παρέμβασης ώστε η απελευθέρωση του ελαίου στα γαστρεντερικά υγρά να γίνεται με επιθυμητό και προβλέψιμο ρυθμό». Στο προεδρείο ήταν το μέλος του Δ.Σ. του ΦΣΘ, κ. Γεώργιος Κιοσές.

Ο φαρμακοποιός Βασίλειος Μπιρλιράκης
με το μέλος Δ.Σ. του ΦΣΘ, κ. Γεώργιο Κιοσέ

Στη συνέχεια, ο κ. Βασίλειος Μπιρλιράκης, φαρμακοποιός, MBA, MSc Φαρμακευτική Φροντίδα & Φαρμακοθεραπεία, ανέπτυξε τη συμβολή του φαρμακοποιού πρωτοβάθμιου φαρμακείου στη βελτιστοποίηση της φαρμακοθεραπείας, παρουσιάζοντας μελέτη περίπτωσης: Αλληλεπίδραση κλοπιδογρέλης – ομεπραζόλης. Η αλληλεπίδραση κλοπιδογρέλης – ομεπραζόλης, επιλέχθηκε βάσει του ότι είναι μια πολύ γνωστή αλληλεπίδραση κοινοποιημένη εδώ και τουλάχιστον μια πενταετία, που συνοδεύεται από μια πολύ σαφή σύσταση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Στο προεδρείο ήταν το μέλος του Δ.Σ. του ΦΣΘ, κ. Γεώργιος Κιοσές.

Ο κ. Εμμανουήλ Παπαβασιλείου, PhD, MBA, MSc,
Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ

Ο κ. Εμμανουήλ Παπαβασιλείου 
με το μέλος Δ.Σ. του ΦΣΘ, κ. Γεώργιο Κιοσέ

Τέλος, ο κ. Εμμανουήλ Παπαβασιλείου, PhD, MBA, MSc, Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη στο πλαίσιο του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής, και σύμφωνα με την οποία το σύνδρομο “burnout” χτυπά και τους φαρμακοποιούς της Θεσσαλονίκης. Ένας στους δύο εμφανίζει υψηλά επίπεδα ψυχικής και σωματικής κόπωσης, καθώς και απώλειας ενέργειας και διάθεσης (συναισθηματική εξάντληση). Ταυτόχρονα ένας στους τέσσερις εμφανίζει χαμηλά επίπεδα αίσθησης ικανότητας να προσφέρει στο χώρο εργασίας του (προσωπική επίτευξη). Στο προεδρείο ήταν το μέλος του Δ.Σ. του ΦΣΘ, κ. Γεώργιος Κιοσές.

Το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής τελούσε υπό την αιγίδα του Τμήματος Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, του Τμήματος Φαρμακευτικής ΑΠΘ, του Τμήματος Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.